Oivalluksia ja uuden oppimista

Oikeudenmukaisuudesta

Torstai 4.8.2022 - Mervi


Edelleen kirjasta Hyväksy itsesi, uskalla elää.

Monissa yhteyksissä puhutaan oikeudenmukaisuudesta. Oikeus ja kohtuus. Ellemme saa sitä tunnemme vihaa, ahdistusta ja pettymystä. Mutta eläimetkin syövät toisiaan, onko se oikeudenmukaista. Sanana oikeudenmukaisuus on myyttinen käsite.

Käytetään puheessa sinulla ei ole oikeutta ja sen puute on onnettomuutemme veruke.

Kulttuuri lupaa oikeudenmukaisuutta. Ei se ole edes mahdollista. Köyhät kärsivät ja rikkaat pääsevät kuin veräjästä, näin on ollut aina vuosisatojen ajan. Vaikutusvaltaisilla on omat säännöt.

Se on tehottomien ihmissuhteiden motto, ja se on tuhoisinta syytöstä toiseen kohdistettuna. Pidät tiliä sulle ja mulle, ja se lisää katkeruutta ja vääryydentunnetta. Oikeudenmukaisuus on keino välttää ottamasta vastuuta omasta elämästä.

Mustasukkaisuus on oikeudenmukaisuuden vaatimusten lieveilmiö "sielun kateus". Se merkitsee toiselle vaatimusta että hän rakastaisi tietyllä tavalla. Se on myös itseluottamuksen puutetta. Jos kysyt mitä tein väärin, mikä minussa on vikana, enkö ole tarpeeksi hyvä. Nämä kaikki kysymykset osoittavat epävarmuudesta. Jos rakastat, et järkyty toisen käyttäytymisestä.

Esimerkit oikeudenmukaisesta käytöksestä. Sanot näin..

-toiset saavat enemmän rahaa samasta työstä- valitetaan siitä

-sanot, ei ole oikein -julkkisten palkkiot esimerkiksi

-toiset selviävät rangaistuksetta ja itse jää kiinni-katkera

-sanot, minä en ikinä kohtelisi sanonta-toisten oltava samanlaisia

-vastaat samalla mitalla, jos joku palvelus tai auttaa jossain tilanteessa-hyvä tapa

-jos asiat oltava oikealla tolalla-olet pikkusielu

-kun vaadit, että kiistat vietävä loppuun jotta voittajat saavat nauttia olemisestaan ja häviäjät myöntävät olevansa väärässä

-pelaat peliä-jos hän niin minäkin- vastaat samalla mitalla

Palkinnot oikeudenmukaisuudesta kun toimit yllä olevin tavoin.

Koet olevasi kunniallinen ja parempi ihminen. Luovut vastuusta syyttämällä muita, etsit syntipukit ja vältät riskit. Vääryyksien kerääminen;saat siitä huomioita, sääliä ja itsesääliä. Kun valitat vääryyksistä kulutat aikaa ja vältät puheen itsestäsi. Puolustelet kostonhimoista käyttäytymistä että kaiken on oltava oikeudenmukaista. Kosto on oikeutettua ja kaiken on oltava reilua ja oikeudenmukaista.

Keinot, joilla pääset irti tästä oikeudenmukaisuudesta.

Sano, että olen erilainen kuin sinä, vaikka se on vaikea hyväksyä.

Korjaa lause, se ei ole oikeudenmukaista lauseella se on onnetonta tai minusta olisi parempi

Luovu vertailusta, valitse omat tavoitteet. Mitä itse haluat.

Toimi spontaanisti. ei vastalahjaa. Älä tasoita tiliä.

Käytä lahjaan niin paljon kuin haluat, ei velvollisuudentunnosta.

Kostaminen on tapa toisen antaa hallita, toimi kuten itse haluat eikä kuten toiset panevat sinut toimimaan.

Laadi lista kaikesta mikä on epäoikeudenmukaista, kysy itseltä loppuvatko vääryydet jos kiihdyn niistä.

Kuten aiemminkin, olen verrannut näitä ajatuksia myös omaan elämääni ja kokemuksiini.

Oliko oikeudenmukaista, että itsestään huolta pitävä ihminen sairastui syöpään ja lopulta joutui eläkkeelle hävettävän ulosteenkarkailun takia. Jossain syöpäyhdistyksen blogissa kirjoitinkin aiheesta siten että en ole tilannut tätä tautia, emmekä me muutkaan sairastuneet sairastammepa mitä tahansa. Elämäntavoilla me voidaan vaikuttaa osittain ettemme sairastuisi, mutta ei se kohdallani auttanut. Söin kaksi kertaa päivässä puuroa marjoilla ja kunnon illallisen. Kävin lenkillä päivittäin. Olin kylläkin suorittaja, sen myönnän. Stressaantunut ja ylikuormittunut. Ehkä olikin hyvä, että juuri minä sairastuin ja pystyn näyttämään että selvisin toisella tavalla, sain uuden mahdollisuuden.

Tämän aihe sai ajattelemaan senkin että miten epäoikeuden mukaista toisen mielestä elämäni onkin ollut. Näin vain kortit ovat kohdallani menneet, hyväksyn mitä tapahtuu ja mitä on tulossa enkä juuri mieti onko oikeudenmukaista. Voisin jopa miettiä onko oikeudenmukaista, että minä selvisin ja joku toinen ei. Pääsin eläkkeelle rankan paperisodan myötä ja sekin on jonkun mielestä epäoikeudenmukaista. Itselleni on nyt helpointa, etten ajattele mitä toiset minusta ajattelee. He eivät tiedä mitä on elää ulosteenkarkailun kanssa enkä todellakaan toivo tätä kenellekään.

Tuorein kokemus oikeudenmukaisuudesta. Kesän ensimmäinen reissu kotiseudulle ja sukukokoukseen, jossa tapasin rakkaitani ja läheisiäni. Sain koronan ja joku muukin sai. Turha harmitella. Se rakkauden määrä mitä sain matkalta kattaa koronan aiheuttaman levon ja sairastelun. Tämäkin piti kokea ja olen tämänkin suhteen viisaampi ja myötätuntoisempi toisia ja itseäni kohtaan. Elämä on ylä-ja alamäkeä se on todellista.

Nautin nyt elämästäni, hetkistä, rakkaista, läheisistä, luonnosta, kanistani, lukemista ja itseni kasvusta. Elämä on loppujen lopuksi ihanaa ja asenteella on iso merkitys miten otamme kaiken vastaantulevan elämässämme. Asiat kuitenkin aina järjestyy oikealla tavallaan. Elämällä kaikkinensa on tarkoitus, siihen uskon vahvasti.

battle-gfc4fbeff7_640.jpg

Avainsanat: Onko olemassa/harhaa?


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini