Oivalluksia ja uuden oppimista

Anteeksiannosta

Perjantai 26.8.2022 - Mervi


Mikä se on kun kohtelemme kaikkein rakkainta niin huonosti ettemme haluaisi antaa itsellemme anteeksi tekoja ja sanoja, joita olemme joskus tehneet ymmärtämättä mitä siitä seuraa itselle. Tehty mikä tehty, pyydä anteeksi ensin itseltäsi. Se on helppoa. Minä annan itselleni anteeksi, että syytän itseäni asioista, joita olen joskus tehnyt. Koemmeko arvottomuutta, olenko niin huono etten ansaitse anteeksiantoa. Voisinko antaa ensin itselleni anteeksi, jotta voisin huomata mitä olen toisille tehnyt ja pyytää sitten aidosta sydämmestä myös toiselta?

Luin Harri ja Ilkka Virolaisen kirjaa Anteeksianto tie rauhaan ja vapauteen. Anteeksianto voi muuttaa kaiken yhdessä yössä. Se voi tuoda surun tilalle ilon, rauhan myllerrykseen ja onnellisuuden sinne missä on vihaa. Se on lahja, jonka annat itsellesi. Se ei ole koskaan myöhäistä eikä aikaista. Jos et anna anteeksi, olet katkera, tunnet surua, pettymystä, vihaa. Tunteet vaikuttavat taas ajatuksiin. Tulee halu kostaa, ollaan uhrin asemassa ja toinen on se syyllinen, josta seurauksena on noidankehä. Kun meitä on syvästi satutettu emme toivu ennenkuin annamme anteeksi. Sen on oltava vilpitöntä ja päätös anteeksiantoon liittyä aitouteen. Anteeksiannon myötä luovutaan uhrin asemasta ja syyttämisestä. Toisen anteeksipyynnöllä ei ole merkitystä oman anteeksiannon kanssa. Jos päätät olla antamatta anteeksi, päätät kärsiä. Heikot ihmiset kostavat ja vahvat antavat anteeksi. Teet palveluksen itselle luopuessa kannastasi. Jos et anna anteeksi, kannat taakkaa selässäsi sekä estät patoutuneen energian vapautumisen. Anteeksiannon rajoittavat uskomukset tuovat rakkauden esille.

Desmond Tutu on sanonut:Ilman anteeksiantoa ei ole tulevaisuutta

Virolaiset tuovat esille kuusi askelta anteeksiantoon

1.Halu antaa anteeksi on halu päästää irti kaunasta ja loukkaantumisentunteista

2.Tapahtuneen hyväksyntä, hyväksy ja kasva aikuiseksi. Mennyt hyväksytään tapahtuneeksi

3.Tule tietoiseksi tapahtuneen herättämistä tunteista, myönnä että on satutettu

4.Päätöksenteko, anna anteeksi ja luovu uhrin asemasta. Päätä kokea mielenrauhaa. Elä tässä hetkessä, tee asioita joista nautit

5.Tunnetilasta. Päästät irti loukkaantumisen, vihan ja kaunan tunteista. Ei enää tunnereaktiota

6.Loukkaantumisen tunne muuttuu empatiaksi ja rakkaudeksi. Toisen ihmisen hyväksyntä ja kunnioitus, ehdoton rakkaus

Jokaisella ihmisellä on ihmisarvo riippumatta heidän menneisyydestään tai uskonnollisesta vakaumuksestaan.

Heiltä myös tähän loppuun harjoitus anteeksiantoon.

Mene meren tai järvenrantaan, ota kivi ja kuvittele loukannut tapahtuma. Heitä kivi veteen ja päästä irti tuosta loukkaantumisen tunteesta.

Elämä on liian lyhyt pidettäväksi kaunaa, katkeruutta ja vihaa sisimmässään. Miksi halusin kirjoittaa anteeksiannosta. Tämän kirjan luettua ymmärsin itseäni lisää. Olen tuominnut itseäni. Olen uskonut itsestäni valheita. Olen aliarvioinut ja vähätellyt itseäni. Olen syyttänyt itseäni. Olen vihannut itseäni. Olen kokenut arvottomuutta. Olisin halunnut jo kuolla tähän syyllisyyteen ja tunnontuskaan. Kaikki se mitä olen aiheuttanut muille, rakkaille ja läheisille, murhetta, huolta, tuskaa, hätää. Minä mitätön maanmatonen. Ansaitsenko anteeksiannon itseltäni? TODELLAKIN!

Olen aiemminkin opiskeluni aikana käynyt läpi anteeksiantoa, mutta tämä kirja syvensi kokemusta. Teen nykyään päivittäin lyhyitä harjoitteita. Herättyäni halaan ja heijaan itseäni, annan itselleni ja toisille anteeksi mielessäni, siitä johtuen olen kiitollisella mielellä koko päivän. Saan armon itselleni. Olen myös antanut anteeksi menneisyydelle, tapahtumille ja ihmisille. Kirjoittanut kirjeitä, joissa olen kohdistanut pahan olon asianosaiselle, itkenyt tuskaani, lukenut kirjoittamaani ja polttanut lopuksi saunan uunissa katsoen viimeiset kipinät paperista ja samalla antanut anteeksi. Raskas taakka on pudonnut sydämmeltäni.

Miten anteeksianto on vaikuttanut minuun. Olen kiitollinen kaikista kokemuksista, otan kaiken oppina, näen asiat toisin, rakastan itseäni ja muita, ja näen rakkautta kaikessa. Teen hyviä tekoja toisille ja koen hyvää mieltä siitä.

Miten tämä liittyy syöpään ja ulosteenkarkailuun? Tarvitsen anteeksiantoa joka päivä itselleni kun elän tämänkin kokemuksen kanssa päivittäin. Täytyi mennä tosi syvälle itseen, että löydän sieltä "helmen", jotta voin auttaa nyt muita näiden kokemusten kanssa. Tiedän miltä tuntuu ja mitä tunteita koetaan kun sairastutaan vakavasti. Annan anteeksi ja olen arvokas ja ainutlaatuinen ihminen, nyt sellainen, joksi Luoja minut halusi. Hän heitti minut syvään päähän, jotta löytäisin armon ja armollisuuden itseäni kohtaan ja se tuli anteeksiannon kautta. Kun teen vesiperäruiskeet, jotta voin lähteä jonnekin päiväksi, se valvottaa ja aiheuttaa vatsakipua ja möyrintää yöksi. Otan pierulääkkeen ja tankkaan mielessäni havajilaista rukousta. Olen pahoillani, anna anteeksi, kiitos, rakastan sinua.. ja nukahdan lopulta siihen.

sheep-g848098c2a_640.jpg

Avainsanat: Anteeksi


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini