Oivalluksia ja uuden oppimista

Myötätunto

Torstai 6.4.2023 - Mervi


Tarkoituksellisti jälleen kerran. On pääsiäisviikko ja yksi suurimmista kristillistä tapahtumista tulossa. Huomaan, että mikä sattuma on että juuri tämä kirja puhutteli ja halusi tulla osaksi ymmärrystäni nyt. Kirjan nimi on Myötätunto, sisäinen rauha ja onnellisempi maailma. Kirjan on toimittanut Jeffrey Hopkins, Dalai Laman tulkki ja buddhalaisuuden tutkija.

Otan alkuun joitain tärkeitä otteita kirjasta, jotka itselle avasivat isoja oivalluksia.

Kun jäät jumiin tuhoisaan tunteeseeen menetät yhden parhaimmista ominaisuuksistasi ITSENÄISYYTESI- mielesi häiriintyy, joka heikentää kykyä tehdä viisaita ratkaisuja.

Jos annamme vihan hallita rakkauden ja myötätunnon kustannuksella, uhraamme parhaan osan inhimillistä älyämme-viisautemme, kykymme erottaa oikea ja väärä toisistaan.

Onnellisuus ja rakkaus kumpuavat itsekurista, itsensä tiedostamisesta ja vihan haittojen ja ystävällisyyden myönteisen vaikutuksen ymmärtämisestä.

Pelkät sanat eivät riitä, vaan tarvitaan tekoja, jotka kumpuavat tyynestä mielestä ja sydämestä

Ongelmien aiheuttaja on viha ja itsekkyys. Niin kauan kun viha hallitsee meitä meillä ei ole mahdollisuutta tavoittaa kestävää onnea.

Kehitetään itsessä ystävällisyyttä ja lämpöä, kaikki muuttuu ympärillä. Tekomme on toimittava esimerkkinä muille, sillä pelkät sanat eivät vakuuta.

Jos viha aiheuttaa kärsimystä on löydettävä sen vastavoima ja vastavoima on MYÖTÄTUNTO.

Rakkaudesta ja myötätunnosta on hyötyä kaikille, kun osoitat sitä toisille mielesi ja sydämesi avautuu rauhalle.

Auttaaksesi itseäsi ratkaisemaan ongelmasi, kuvittele olevasi sairas ihminen, joka kärsii kolmesta tuhoisasta taudista. Halusta, vihasta ja välinpitämättömyydestä. Myötätunto on lääke siihen.

Vaikeat olosuhteet voivat olla arvokkaita, ne kasvattavat päättäväisyyttä, sisäistä voimaa ja rohkeutta sekä osoittaa että viha on hyödytöntä. Vastoinkäymiset kasvattavat luonnetta. Ulkoiset olosuhteet eivät aiheuta kärsimystä, sen aiheuttaa kesyttämätön mieli. Itseään vastaan kääntyvien tunteiden ilmaantuminen mieleen johtaa vääriin tekoihin. Ota kärsimys vastaan asiana, josta on hyötyä Sinulle, huomaat edut ja autat myös muita selviämään.

Kaikki me ollaan yhdenvertaisia ihmisiä ja elollisia olentoja. Kaikki me halutaan olla onnellisia eikä haluta kärsiä. Kun välität toisista, voit hyvin. Kun harjoitat myötätuntoa kaikkia kohtaan HYÖTY kohdistuu myös Sinuun karman lailla. Myötätunto voi tuoda rauhan ja onnen, kallisarvoinen jalokivi se siis on. Välitä toisista ihmisistä kaikkina aikoina. Jos voit, auta toisia, jos et voi auttaa, älä vahingoita heitä. Kehittämällä lämminsydämellisyyttä voimme muuttaa myös toisia ja maailma muuttuu pikkuhiljaa.

Ollaan siis ihminen ihmiselle, ollaan yhtä kaikki. Rakkaus, myötätunto ja toisista välittäminen ovat aitoja onnellisuuden lähteitä. Kun niitä on runsaasti mikään ei järkytä Sinua. Laajenna rakkauden kenttää.

Kirjassa on harjoituksia muunmuassa siitä miten suhtautua vihaan, vihollisten arvostamiseen, ongelmien kohtaamiseen, myötätuntoiseen tuskan lievittämiseen ja rakastavaan onnellisuuden antamiseen. Harjoitukset ovat lyhyitä meditaatio harjoituksia tai ajatuksia avartavia oivalluksia.

Itse siis suosittelisin tilanteessa kuin tilanteessa jossa tulee mikä tahansa tunnekuohu. Halaa itseäsi, hengitä muutama kerta syvään, ja anna itselle myötätuntoa, sano itselle että kaikki on hyvin ja kun siten saat kehon ja mielen rauhoitettua, tilanne kuin tilanne näyttää aivan toiselta. Ehkä tulet sanomaan toisin kuin oli tarkoitus sanoa, etkä kadu sanojasi.

Laitan kirjasta kuitenkin yhden harjoituksen, joka avarsi itselle monia asioita elämästä.

Miten vähentää takertumista olemalla tietoinen pysymättömyydestä. Mietiskele seuraavaan tapaan.

1. On varmaa, että kuolen. Kuolemaa ei voi välttää. Elinaikani hupenee eikä sitä voi jatkaa.

2. En tiedä kuolemani hetkeä etukäteen. Ihmisen elinaika vaihtelee. Syitä kuolemaan on monia, syitä elämään verraten vähän. Keho on hauras.

3. Olemme kaikki tässä samassa pinnallisessa tilanteessa, joten meillä ei ole syytä kiistellä ja riidellä tai tuhlata kaikkea mentaalista ja fyysistä energiaamme rahan ja muun omaisuuden haalimiseen.

4. Erehtymällä pitämään jotakin hetki hetkeltä heikkenevää jonakin pysyvänä tuotan itselleni ja muille tuskaa. Minun pitäisi vähentää ohimeneviin mielihaluihin takertumista.

5. Minun on täydestä sydämestäni sitouduttava etsimään ulospääsyä tästä kärsimyksen pyörästä, jonka saa aikaan jonkin hetkellisen luuleminen pysyväksi.

6. Pitkällä aikavälillä eniten hyötyä on muuttuneesta asenteestani.

Pysymättömyyden tiedostaminen edellyttää kurinalaisuutta-mielen kesyttämistä. Tämä on itsekuria, joka perustuu ymmärrykseen oman toiminnan syistä ja seurauksista.

Mitäpä tähän enää mitään lisäämään..kuva Dalai Lamasta, John Hain, pixapay

dalai-lama-g66476c16d_640.jpg

Avainsanat: Dalai Laman ajatuksia


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini