Oivalluksia ja uuden oppimista

Verkkokurssista riittämättömyys

Tiistai 1.8.2023 - Mervi


Kesä on ollut todella monipuolinen ja olen oikeasti uskaltanut "lomaillakin". Ottanut itselleni aikaa, tehnyt mieleisiä asioita ja toki myös vähemmän mieleisiäkin, tosin asenne on auttanut tekemään niitäkin. Olen innokas keräämään marjoja ja sieniä ja marjan keruu aika on nyt parhaimmillaan. Luonnon keskellä yksinäisyydessä ja itsensä kanssa pohtien ja ihmetellen luonnon moninaisuutta ja antia.

Tänä syksynä kun on tulossa muutenkin aivan uutta, aion kirjoittaa blogia kerran kuussa ja sen julkaisen aina kuun viimeisenä päivänä.

Osallistuin myös verkkokurssille aiheena Sinä riität. Teuvo Timisjärvi, terapeutti, kouluttaja piti sen. Siinä oli kolme youtube videota ja sain itsenäisesti tehdä myös tehtäviä ja pohtia omaa riittämättömyyttäni.

Tämä aihehan ei ollut mitenkään minulle uusi ja tuntematon. Liittyy todella omaa kokemukseenkin.

Riittämättömyys/elämän valhe, on elämää rajoittava uskomus, en riitä, olen epäkelpo. Uskomus kertoo mitä voimme tehdä ja mitä emme voi tehdä. Uskomus on perheen tilanteen/ilmaston synnyttämä lapsuudessa tai nuoruudessa.

Elämän viisi ohjainta:Uskomus:merkitys tilanteelle (esim. opiskelu, itsellä aiemmin)

                               Ajatukset:en kykene oppimaan

                               Tunne:ei kiinnosta

                               Toiminta:en lähde edes kokeilemaan koska huonoja kokemuksia

                               Tulokset:Unohdan

Myönteisenä nämä ohjaavat toimintaan ja saavat innostumaan.

Muutamia esimerkkejä riittämättömyydestä arjen puheissa.

En ole tarpeeksi hyvä. Saatan tehdä väärin. Päädyn olemaan yksin. En tiedä mitä haluan. Ei ole mitään tehtävissä. Minulla ei ole annettavaa. Minä en voi muuttua. En ansaitse rakkautta. Minun tarpeeni eivät ole tärkeitä. En voi olla onnellinen ennenkuin toinen muuttuu. Olen liian nuori/vanha/ruma/huono/köyhä/pelokas/.Tulen epäonnistumaan aina. Ja niin edelleen. Tässä osa omia olleita uskomuksia.

Riittämättömyys näkyy seuraavalla tavalla.

Alisuorittamisena, itsensä mitätöintinä, perfektionisminä, agressiivisena käyttäytymisenä, narsismina, vihana ja katkeruutena. Mitätöin itseäni sekä ehkä alisuoritin, että ei tule niiin pahaa mieltä jos epäonnistun.


Luova elämä:Koen itseni riittäväksi silloin kun seuraavat syvät tarpeet täyttyvät lapsuudessa

Mulla on rajat, turvallisuutta ja kokemus rakkaudesta. Tarve kuulua yhteyteen, tarve tulla arvostetuksi, nähdyksi, kuulluksi. Ja tarve kokea merkitystä. Jos näitä saa riittävällä tavalla kokea lapsuudessa voi elää itsestä käsin.

Jos lapsena tai nuorena joutuu hyppäämään vanhempien rooliin esim. päihteiden käytön takia voi tulla ottaneeksi taakankantajan roolin itselleen. Taakankantajalla on valtava riittämättömyyden kokemus, yrittää olla tarvittu, nähkää minut.

Riittämättömyys ihmissuhteessa: ei pysty ottamaan vastaan hyvää, ei koe tarpeeksi hyväksi tai alistuu hyväksikäyttöön.

Ydinuskomuksen tuottamat selvitymismallit (osa persoonaa ja ominaisuutta)

Auttaja, elää muita varten, taipumus saada toiset riippuvaiseksi itsestä

Suorittaja, saavutukset, siten saa arvostusta, vaativa itselle ja toisille, epäonnistuminen pelkona

Perfektionismi, viimeisen päälle tehtävä asiat, kaikki tehtävä oikein, olen huono ellen tee

Ahdistuminen, uhkakuvia, pelkään jotain pahaa tapahtuvan, koen turvattomuutta, en luota itseeni, epäonnistumisen pelkoa, mielen alueella pyörii ajatuksia, myöhästyn-saan huomautuksen jne

Kontroilloija, jos toiset näkisivät heikkouteni, käytetään hyödyksi.. Maailma on pelottava jos en kontrolloi asioita, olen tarkka kenelle näytän heikkouteni

Tunnista nämä. Olenko joutunut näitä käyttämään elämässäni? Minä olen! Ei vanhempien syyttämistä, heillä omat haavansa ja syynsä toimintaan.

Rajaavan uskomusten tiedostaminen. Seuraavat ovat peilejä rajaaviin uskomuksiin.

Turhautuminen, epäonnistuminen, ongelmat, hankalat tunteet, käyttämistavat.

KUUNTELE TILANTEESI JA TEE PÄÄTÖS TOIMIMALLA TOISIN, SILLOIN VOIT SAAVUTTAA JOTAKIN. Eli jos ajattelet, ettet pysty opiskelemaan, kuten itse ajattelin aikoinaan---KÄÄNNÄ SE MYÖNTEISEKSI UUDEKSI PÄÄTÖKSEKSI, PYSTYN KYLLÄ! Ja näin itse tein.

Syntyminen tähän maailmaan on lahja, olla olemassa. Minua on kohdeltu huonosti ja tähän riittämättömyyden tunteeseen auttaa ITSEMYÖTÄTUNTO! ELÄ TÄSSÄ HETKESSÄ. Tässä hetkessä on kaikki hyvin. Hengitys on tässä hetkessä. Halaa itseäsi ja ole itsellesi armollinen. Sinä riität sellaisena kuin OLET! Ja nämähän ovat tuttuja asioita, näistä olenkin kertonut jo aiemminkin täällä.

Anna anteeksi itsellesi, muille ja olosuhteille. Suostu hyväksymään itsesi sellaisena kuin Olet!

Mitäpä itse tästä kurssista oivalsin. Olen todellakin kokenut riittämättömyyttä, olin suorittaja, auttaja ja taakankantaja, eipä ihme, että sairastuin syöpään. Onneksi, tämä kurssi lisäsi tietoa syistä ja seurauksista.

Oletan, että yhteiskunnassamme riittämättömyyden tunne on yksi suurimmista nuorten ahdistuksen aiheuttajista. Kannattaa kysyä lapsilta asiasta ja rakastaa heitä ihan omina itsenään kunnioittaen ja arvostaen heitä.

Jos verkkokurssi kiinnostaa se on ostettavissa Duurissa facebook sivujen kautta. Hinta 40 e. Suosittelen lämpimästi. Kurssilla avataan kaikki osiot tarkemmin ja siellä on harjoituksiakin.

Kuva pixapay.Darkmoon_Art

image-manipulation-3349068_640.jpg

 

Avainsanat: Riittämättömyys, pahan alkuko kaikille?


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini