Oivalluksia ja uuden oppimista

Kun ajattelen toisin..

Perjantai 9.12.2022 - Mervi


Miten näen asiat toisin? Miten tunnen toisin? Miten koen toisin? Miten kuulen toisin? Yksi tapa on ajattele uudesta näkökulmasta, uusi taito on siis näkökulman muutoksen taito.

Meidän aivot ovat muokkaantuneet elämämme aikana tietylle "polulle" ja aina me palaamme samalle "polulle" kun emme näe muitakaan "polkuja". Pidämme kiinni omasta kannastamme emmekä ehkä näe asioita toisesta näkökulmasta, esimerkiksi mikä voisi olla toisen mielipiteen taustalla.(esim.lapsuuskokemukset)

Heitän esimerkin. Minulla oli syöpä. Kun sain diagnoosin, se oli valtava järkytys ja shokki. Sehän on normaalia, että kokee niin. Tapahtui siis odottamatonta, jonka pahin mahdollinen pelko on kuolema. Keksin syövälle uuden nimen juuri siksi ettei se nimenä aiheuta minulle ikävää ja pelottavaa tunnetta ja oloa. Annoin syövälle nimen, Taavin, se tuli tahvosta. Puhuttiin perheen ja tuttavien kesken Taavista. Mitä taaville kuuluu, miten taavin sädetys onnistuu, mitä on vielä tulossa jne. Syöpäleikkauksen yhteydessä sain avanteen. Olin kuullut, että joku oli antanut sille myös nimen, joten ristin sen Väinöksi, päätin ryhtyä väinön bussikuskiksi.

Miten nämä muutti minun ja läheisten suhtautumista syöpään ja syöpähoitooni. Todennäköisesti siten, että hoito ei ollut niin pelottavaa vaikka paljon tuli vastoinkäymisiäkin matkan varrella. Kerroin nimenmuutoksista myös hoitopaikoissa, se sai hieman huvittuneen vastaanoton, joten miten luulette hoitohenkilökunnan suhtautuneen minuun? Työkaverit ja ystävät saivat myös tietää nämä nimitykset. Ehkäpä hekin kokivat, että tuo aikoo selvitä tuosta "huumorin" avulla. Luulen siis itse, että aivoni olivat saaneet nyt erilaisen viestin syövästä ja hoidosta ja siksi ehkä pahat "solut" eivät saaneet elintilaa kun en ottanut tautia niin vakavasti. Pelkohan oli itselläkin syövän leviämisestä useaan kertaan hoitojen aikana,  lääkärikin myös pelotteli. Mutta onnekseni pet-tutkimus osoitti, että pelko oli turha ja hoidot saatiin lopettetua siihen paikkaan, vaikka oltiin jo varauduttu jatkohoitoonkin.

Avanne-väinön kanssa oli elämä jatkuvaa "taistelua" monin tavoin ja sille kirosin välillä kaikki mahdolliset kirosanat vessanpöntöllä istuessani, kunnes perheeni kyllästyi jatkuvaan kiroiluuni ja muutin siinäkin tapani. Hengitin muutaman kerran syvään ja sanoin tule rauhassa kaikki mahdollinen nyt ja annoin väinön tuottaa tuloksen loppuun saakka ennenkuin vaihdoin puhtaan pussin. Sekin varmaan "ärsyyntyi" kiukuttelustani ja "osoitti" mieltään. Siis keho, mieli ja tunteet olivat yhtä. Keho ja mieli (alitajunta) kuulee mitä ajattelet ja toimii sitten toivomallasi tavalla.

Kuin kohtalon ivaa..ei kaksi ilman kolmatta. En tiedä miksi keksin miehen nimet alunperin syövälle ja avanteelle. Ehkä siksi kun perheeseeni kuuluu kaksi omaa ja kolme bonustyttöä ja mieheni. En tiedä, mutta avanteen sulkuleikkauksen jälkeen suoli toimi runsaanlaisesti ja sen kanssa tuli ongelmia ja sain tietää, että peräsuolisyöpä hoito voi edesauttaa ulosteenkarkailun synnyssä ja silläkin on nimi, Lars-syndrooma. Kompastuin siihen kolmanteen "miehen"nimeen ja se muutti elämäni täysin. Siitä en tiennyt etukäteen mitään, suomessa ei ollut silloin mitään tietoa siitä. Siskon kanssa etsimme googlesta maailmalta tietoa ja löysimmekin. Hollannissa puhuttiin "jakkarataudista". Enpä oikein osannut siihen mitenkään suhtautua. Kyselin lääkäriltä hoitoja Lars-syndoomaan ja olisin halunnut että se olisi hoidettu yhtä nopeasti pois kuin syöpähoidot olivat olleet. Mutta Lars aiheutti todella rajoittavaa elämää ja varautumista, pelkoa, uhkaa, häpeää, syyllisyyttä. Perheeni oppi sietämään pahaa pierun hajua. En pystynyt edes saunassa käymään etten olisi välillä piereskellyt tai juossut vessaan. Hoidot kyllä tehtiin lopulta, mutta menetin työni ulosteenkarkailuvaivan seurauksena ja pääsin tai jouduin lopulta sairaseläkkeelle. Tosin sain uuden elämän tämän kaiken myötä. Eli päällimmäinen tunne on kiitollisuus, kiitollisuus kaikesta.

Tänään suhtaudun vaivaani välillä välinpitämämöttämästi. Sanonkin tälläistä tämä elämäni nyt on. Yritän siis unohtaa sen olemassa olon. Aina se ei onnistu, välillä Lars valvottaa öitä möyrinnän ja kipujen takia, varsinkin jos olen käynyt jossain ja tehnyt vesiperäruiskeet. Välillä se valvottaa muuten vaan, joskus yöllä pyöritän hulavannetta, jotta saan paineen vatsasta pois. Mutta, miksi ärsyyntyisin itselleni ja keholleni. Jos joku yö valvon toisena nukun ja saan syödä yöllä pullaa, juoda hunajamaitoa ja ottaa Elmeri kanin kainalooni pussattavaksi.

Olisin siis voinut jäädä uhrin asemaan, mutta päätin selviytyä ja nyt voin sanoa, että jopa olen päässyt kukoistamaan.

Tähän kaikkeen auttoi oman näkökulman muutos. Alla muutamalla muu esimerkki ja ajatus.

Loukkaantumisentunne, joka voi olla seurausta rajallisuudesta oppia reagoimaan positiivisesti. Eli meitä ei vahingoita se mitä meille tapahtuu vaan reaktiomme siitä. Eli kokiessasi loukkaantumisentunnetta toisen sanoista tai teoista, juokse lähimmälle roskikselle oksentamaan. Tämä lauseke oli muuten se jolloin "oivalsin" oman loukkaantumiseni alkulähteen ja syyn ja seuraukset. Lottovoitto itselleni!

Masennus, sille uusi sana olisi filosofoija, mietiskelijä, elämän inventaario menossa, on löytämässä tervettä itsekkyytä

Siis

Mieti millä muulla sanalla voit tilanteesi kuvata? Muuta ajattelu-ja puhetapaasi (anna nimi) Puhu asiasta eri tavalla, toisin sanoen, toisesta kehyksestä, uudessa valossa. Mieti mikä voi olla positiivinen merkitys asialla? Ja jos joku ei toimi tee toisin ja siinä on mahdollisuus oppia uutta.

Anna elämän viedä ja esitä oma roolisi hyvin. Kaikki tapahtuu niinkuin on tarkoitettu, ei niinkuin haluat. Ihmisen tulevaisuus on tässä hetkessä. Ota se rennommin.

Jotain näitä ylläolevia ajatuksia olen löytänyt Mattila A. kirjasta Näkökulman vaihtamisen taito, jota luin ratkaisukeskeisen lyhytterapiakoulutuksen aikana. Sieltä tämä oivallus syövän nimen muuttamiseen tuli itselleni.

IMG_20221009_092338.jpg

Kuva on otettu Haikon kartanon uimakopista. Näkö"kulman" muutos voisi olla kuvan nimi säteineen..

Avainsanat: Uusi näkemys asiaan?


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini