Oivalluksia ja uuden oppimista

Tunteiden tunnistamisesta

Keskiviikko 20.9.2023 - Mervi

Tunteiden tunnistamisessa yleisesti käytettynä on jäävuori teoria. Otin tarkoituksella vähän eri näkökulman tähän.

Näkyvillä oleva tunteemme on misti-volcano-2214389_640_7.jpgtuossa huipulla. Otetaan erittäin yleinen tunne käsittelyyn, esimerkiksi ahdistus. Saatan sanoa toiselle, että minua ahdistaa. Ahdistuksen varsinainen aiheuttaja voikin olla pelon tunne.

Se miten reagoin siihen kehossani, voi olla että hengitys on pinnallista, olen ikäänkuin ylivirittynyt, stressaantunut. Se tunne näkyy tuossa vuoressa sumupilvenä. Samalla reaktioni siihen voi olla pakeneminen, en halua olla yhteyksissä toisiin, en halua tunnustaa itselle ja toisille että pelkään jotain.

Mitä vuoren alla tai sisällä on? Siellä on se alkuperäinen ahdistusta ja pelkoa aiheuttava tunne, joka on syntynyt mahdollisesti jo lapsuudessa tai nuoruudessa. Tarpeeni alunperin on voinut olla toive rakastetuksi tulemisesta, olen toivonut hellyyttä, luottamusta ja rehellisyyttä. En ehkä ole tullut aidosti kuulluksi tai ymmärretyksi jossain asiassa vanhempien tai muiden aikuisten toimesta. Ja jos en tunnista tunnetta se voi kasvaa isommaksi möykyksi ja se saattaa ruveta muhimaan "vuoren sisällä" purkaukseksi, joka voi samalla ylittää oman ymmärryksen. Mitä oikein tapahtuikaan? En minä yleensä noin reagoi tai tee. En tiedä mikä minuun on mennyt? Tuttuja kysymyksiä, eikö totta?

Syövän aiheuttama pelko on järkyttävää ja shokeeraavaa. Kyse on turvattomuuden tunteen puutteesta, kun emme pysty itse kontrolloimaan tai hallitsemaan tulevaa. Kontrollien odotus on myös piinaavaa ja ahdistavaa. Mitä me voisimme tehdä näille tunteille. Tunnista tunne. Pelon taustalla voi olla paljon muitakin tunteita. Esimerkiksi: epävarmuutta tulevasta, avuttomuutta- toisten armoilla oloa, huolestuneisuutta, hämmennystä, järkyttävyyttä, ahdistusta, epäuskoisuutta, uhkaavaa tunnetta, neuvottomuutta. Pelon tarkoitushan olisi suojella turvallisuudentunnettamme. Tunnista ja nimeä pelkosi. Tunnustele mitä se sinussa herättää, tunteita, ajatuksia, kehon tuntemuksia. Kokeile voitko vain olla tämän tunteen kanssa, tunnet sen olemassaolon, kutsuen vieraaksi ja seuraten sen kulkua.

Itse koin syöpähoitojen aikaan pelkoa ja pelkäsin välillä jääväni yksin vaikeiden tunteideni kanssa. Muut eivät kuitenkaan ymmärrä, halusin jopa luovuttaa, en jaksa hoitojakaan- ja lopulta olinkin vailla läheisyyttä ja turvaa, että kokisin olevani rakastettava rikkinäisestä kehostani ja ajatuksistani huolimatta. Enkä aina uskaltanut pyytää tukea ja myötätuntoa niin paljon kuin olisin tarvinnut. Onnekseni mieheni otti minut kainaloon kun pyysin sinne päästä, sain turvaa turvattomuuden tunteeseeni häneltä fyysisesti. Vanhin siskoni jaksoi kuunnella pahimmat tunteeni, joita koin jatkuvien vastoinkäymisten aikaan. En olisi todellakaan selvinnyt ilman läheisten tukea. Turvauduin myös ammattilaisiin ja sain sieltäkin tukea. Varmasti koin noita tunteita, joita taustalla oli, en vain osannut tunnistaa niitä enkä nimetä.

Mitä näen tuossa kuvassa. Kaunis talvinen vuorenrinne jossa lunta ja sumupilveä. Alempana mahtava pilvilautta, pumpulina ja usvaisena. Meidän pitäisi nähdä kaikessa myös hyvää ja kaunista. Nähdä yksityiskohtia, myönteistä, pienistäkin asioista. Jolloin ne negatiiviset asiat eivät ota liian suurta osuutta elämästämme. Olla kiitollisia kaikesta siitä mitä meillä jo nyt on mitä näemme ja koemme, kaikkia asioita ympärillämme oppiaksemme jälleen jotain uutta

Löysin runon arkistoistani ja luin sen rentoutushetkessä syöpäpotilaille. Se on Rumin runo Intiasta 1300- luvulta.

Majatalo

Mieli on kuin majatalo. Saapumisia ja lähtöjä runsaasti joka päivä: Onni, masennus, kataluus ilmentyvät tietoisuudessasi kuin yllätysvieraat.

Toivota tervetulleeksi, vaihda kuulumiset, vilkuta hyvästiksi, vaikka ovellesi saapuisi joukko suruja, jotka julmasti pyyhkäisevät huonekalut talostasi. Kohtele kuitenkin vierailijaa kunnioittavasti. Hän voi kirkastaa Sinulle jonkin aivan uuden ilon.

Synkkä ajatus, häpeä, pahansuopuus: Tervehdi heitä kaikkia ovella nauraen ja kutsu heidät sisään.

Kohtaa tulijat kiitollisena, sillä heidät on lähetetty jostakin tuolta puolen Sinulle oppaiksi.


Parisuhdekeskus Katajan sivuilta löytyy värikäs tunnekartta. https://parisuhdekeskus.fi/wp-content/uploads/2020/12/Tunnekartta_Parisuhdekeskus-Kataja.pd

Käytä karttaa tunteiden tunnistamiseen ja pohdi mikä voisi olla tunteesi syvempi merkitys. Yksinkertaistettuna:

Tunnen surua, (käytökseni/reaktioni on) saatan käyttäytyä vältellen,(kehossani tunteena jännitystä) vaikka minulla on lohduton olo siksi kun kaipaan yhteyttä toiseen ihmiseen, halausta ja myötätuntoa.

Tai tunnen iloa, (käytös/reaktioni) sydämmessä kupliva olo, kun kirjoitan tätä, tuntuu hyvälle ja olen kiitollinen siitä jos voin olla Sinulle avuksi vaikka tällä tavoin.

Mieti vielä jos jaksat.

Oletko näitä tunteita kokenut jo aiemmin elämässäsi? Mitä tapahtui? Miten selvisit silloin? Yrititkö unohtaa tunteen ja nyt se tulee pinnalle "vuoren sisältä". Mitä olisit silloin tarvinnut tai kaivannut toisilta tai itseltäsi? Voisitko nyt vaikka halata ja antaa myötätuntoa aiemmin tapahtuneelle tapahtumalle. Ota itsesi lapsena tai nuorena syliisi ja halaa ja sano, ettet hylkää enää koskaan. Rakastat tätä lasta/nuorta/aikuista aina ja kaikki on hyvin juuri nyt.

Itsensä ravistelua myös kannattaa kokeilla ikävässä tunteessa. Tiputat siinä ikäänkuin tunteesi tilanteesta tai tapahtumasta lattialle. Huomaa, miltä sen jälkeen tuntuu, onko olo helpompi. Tätä suosittelen lämpimästi kokeilemaan, se nimittäin toimii. Tee varsinkin nukkumaan mennessä ettei yöunesi häiriinny etkä ala murehtimaan.

Katsoin TV -ohjelman MOT, jossa puhuttiin koulukiusaamisesta. Eräs nuorten parissa toiminut henkilö toi esille myös tämän jäävuori teorian. Koulukiusaaminen on vain jäävuoren huippu. Vastuuta myös kunnalta hän toivoin enemmän.

Koulukiusaajalla itsellään voi myös olla itsetunto ongelmia jotka johtuvat syvemmistä syistä joko perheessä tai ystäväpiirissä. Häntäkin kiusattu? Kenen olisi vastuu? Meidän kaikkien, yhteiskunnan ja terveydenhuollon, perheneuvoloiden, läheisten.

Eli tätä jäävuori/vuori teoriaa voisi käyttää monissa tilanteissa. Tunteissa, ongelmissa, addiktioissa jne. Olisi vain ymmärrettävä ja löydettävä syvempi syy kaikkiin tekoihin. Ja otettava vastuu.

Kuva pixapay WaldNob

hut-4605585_640.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Näkyvillä oleva tunne