Oivalluksia ja uuden oppimista

Podcasteista

Perjantai 9.6.2023 - Mervi

En ole äänikirjojen kuuntelija, ainakaan vielä. Kokeilin, olen ehkä kömpelö vielä siinä tai ei ole vielä halua paneutua. Haluan kirjan käteeni ja palata johonkin luettuun kohtaan uudelleen. Yleensä luen kirjan kahteen kertaan, ensin luen sen kokonaan läpi ja sitten käyn uudestaan kirjoittamalla vihkooni oivallukset ja opit. Sitten monista kirjoista olenkin tänne kirjoittanut omia oivalluksiani ja toivon, että lukijana Olet saanut niistä itsekin jotain siementä elämääsi nähdä asioita toisin.

Siskoni kehotuksesta viime syksynä olla mukana eräässä webinaarissa sai kuitenkin uuden ulottuvuuden kuulla, kokea ja oppia asioita. Webinaarissa oli mukana psykologi Ilona Rauhala ja valmentaja Ira Lange. Aihetta en muista enää. Mutta kun kuuntelin Iran puheenvuoroa ja hänen sanansa menivät syvälle sieluuni ja siinä oli jotakin tuttua. Etsin netistä Irasta lisää tietoa ja löytyihän sitä. Hän on youtubeen päivittänyt koskettavaa rintasyöpä polkuaan. Hän käy läpi niitä tuntemuksia ja kokemuksia mitä hoidot ovat missäkin vaiheessa hänelle tehneet ja mikä on vointi ollut hoitojen edetessä. Laitoin yhteen youtuben kommenttikenttään hänelle vastauksen, johon hän myös vastasi. Välillä seuraan hänen päivitystään tilanteesta.

Mutta Ilona ja Ira ovat tehneet näitä podcasteja myös kaksin youtubeen. Ilona on tehnyt niitä runsaasti ja monesta näkökulmasta eri ihmisiä haastatellen. Ira on tehnyt myös yksin kertoen jostain aiheesta. Erinomaisia haastatteluja ja paljon vieraita on ollut mukana. Haastateltavat ovat myös laajentaneet itseäni etsimään heistä lisää tietoa ja jopa lukemaan heidän kirjojaan, jotta saan ymmärrystä myös heidän ajatuksista ja oivalluksista. Osa vieraista on myös tehnyt omia podcasteja ja sitten olen kuunnellut niitäkin. Huomaatteko, miten laajenee...

Nyt keväällä kun mieheni kanssa oltiin mukana etänä vetämässä Parisuhdekeskus Katajan parisuhteen palikkateemaa, hoksasin jälkikäteen, että palikoiden eri osioista on myös tehty youtubeen haastatteluja. Siellä on käyty läpi jonkun pariskunnan kanssa jostain teemasta ja asiantuntija on sitten ottanut kantaa teemaan syvällisemmin.

Löysin sieltä myös nuorison suosiman terapeutti-Villen haastatteluja. Hänen kohdeyleisö on todellakin nuoret ja heidän arkiset ongelmansa. Siellä on myös pikavinkkejä ahdistukseen tai miten toimit paniikkihäiriön kanssa ja monia muita nuoria koskettavia juttuja. Nämä jutut toivat hänelle muuten eduskuntapaikan.

Monien terapeuttien podcasteista on myös haastateltu päihderiippuvaisen läheistä, päihderiippuvaista itseään tai päihderiippuvaisen vanhemman lasta. Miten ongelma on vaikuttanut elämään ja sen kokemiseen. Miten on myös selvinnyt siitä.

Eli kaikenlaista tietoa ja kuunneltavaa löytyy youtubesta kun vaan osaa sitä etsiä ja on siihen halua.

Jos nyt joku pohtii milloin olen ehtinyt näitä kuuntelemaan, vastaus on siivotessa tai metsälenkillä. En tee tietenkään niin joka kerta. Fiilikset tulevat ryppäinä kuunteluun. Joihinkin podcasteihin palaan uudestaan aiheen mielenkiintoisuuden vuoksi. Kuuntelen myös siivotessa musiikkia, välillä tanssin ja miksi en niin tekisi, jos saan siitä hyvää mieltä.

Pitäisköhän itsekin jossain vaiheessa lähteä podcasteja tekemään? Tosin teenhän jo livenä rentoutuksia syöpään sairastuneille, mutta ne eivät ole uudestaan kuunneltavissa, olen niissä läsnä. Mutta eihän elämästä koskaan tiedä mihin se vie ja unelmiahan pitää olla kun ei täällä epämääräisesti voi elellä, tavoitteita on oltava, kohti niitä ja terveys edellä.

Kuva pixapay, aixlusiv.

airpods-geb289770c_640.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Oppia ja oivallusta kuunnellen