Oivalluksia ja uuden oppimista

Myönteisyyden mahtava voima

Torstai 15.6.2023 - Mervi

Luin Pekka Hämäläisen kirjan. Sain Pekasta vinkin juuri Ilona Rauhalan podcastista. Vastaavanlaisia kirjoja olen lukenut tässä vuosien varrella vaikka kuinka monta ja aina tähän myönteisyyden näkökulmaan sain jälleen lisäpontta. Laitan kirjasta jälleen kerran itseäni joitain vaikuttavia kohtia ja tehtävänkin, jonka tein itsekin.

Siksihän nämä kirjat ovat mahtavia, jotta voin altistaa itseni hyville muutoksille ja uudelle ajattelulle. Tämä kirja on kirjoitettu jo 20 vuotta sitten, en vaan ole sitä koskaan hoksannut lainata tai ostaa vaikka tarpeen olisi ollut jo tuolloin. Kolme-neljäkymppisinä ollaan niin suoritekeskeisessä maailmassa, että unohdetaan elämästä oleellisimmat asiat ja sitten jäädään junnaamaan negatiioon ellei jotain "jysähdystä" tapahdu ennen sitä. Valitetaan puolisolle tai läheisille, eikä uskalleta sanoa loukkaantumisen pelossa, vältellään ja sitten asiat harmittaa niin vietävästi ja ne vievät energiaa normaalista elämästä.

Ensimmäisenä nostan oman sydämen äänen kuuntelemisen. Me tiedetään sisimmässämme mikä on meille tärkeintä. Kukaan muu ei sitä tiedä. Ihminen on oman elämänsä asiantuntija. Kosketus sydämen tietoon voisi olla yhteys omaan sisäiseen lapseemme. Meissä kaikissa tämä sisäinen lapsi on, joka tarvitsee toista ihmistä, hän on välillä avuton ja haluaa syliin. Tämä tieto mikä sieltä saadaan ohjaa elämämme valintoja niin hyvässä kuin pahassa. Saamme sen mihin alitajuisesti uskomme.

Toivo syntyy kivusta. Elämän kriisit eivät ole vain negatiivisia, kiusaksi tarkoitettuja asioita, vaan jokaisella on jotakin positiivista sanottavaa. Vaikeudet tulee oppia näkemään ja ymmärtämään. Näe ne mahdollisuuksina älä uhkina. Elämä on luotu elettäväksi ei tuhlattavaksi. Voit tietysti elää raskaasti, mutta voit elää myös kevyesti.

Maalailetko piruja seinille vai osaisitko ottaa rauhallisesti ja suunnittella miten selviät ja tee sitten niin. Meidän on opittava myös luopumaan, se on luonnollista. Elämä on rajallista, älä jää tunteidesi vangiksi.

Pahan ketju on katkaistavissa läpityöskentelyllä. Tiedosta ongelmasi syyt ja katkaise pahan ketju, mene syvemmälle itseesi ja tiedosta mistä negatiivisuus tulee. Anna anteeksi vanhemmillesi (syy voi olla lapsuudesta saakka) ja itsellesi ja luovu tuhoavasta elämäsi tavasta. Hyväksy menneisyys ja tapahtumat sieltä.

Itsensä mitätöiminen on itsensä tuhoamista. Tämä lähtee monesti lapsuuden kokemuksista ja sinulla on oikeus siitä syyttää vanhempia, anna anteeksi heille ja ymmärrä heidän taustansa. Katkaise napanuora ja ota vastuu omasta elämästäsi. Syyllistäminen ja syyllisyys on helppoa ja siitä voi tulla elämäntapa. Syyllisyys kuuluu elämään, opi elämään sen kanssa. Hyväksy keskeneräisyys ja riittämättömyytesi.

Nosta "kissa" pöydälle. Ota oikeat asiat ja todelliset tunteet avoimesti mitään salaamatta esiin ->tekee kipeää mutta puhdistaa. "Kissa" saadaan pois pöydältä ja annetaan haavan parantua ja vain mentävä eteenpäin. Syyllistäminen ei ole pääteasema, sano että elämäni on tällaista, otan vastuun.

Vihasta: Tiedosta kaltoinkohtelu vanhempien osalta. SANO VIHA ulos itsestäsi, pura se. Viha on luonnollinen tunne. Viha ja rakkaus ovat samalla puolella. Välinpitämättämyys on rakkauden vastakohta. Jos tunnet vihaa henkilöä kohtaan se ihminen on sinulle merkityksellinen. Pettymykset käytävä läpi vihaamalla. Anna tunteelle tilaa ja kerro siitä. Vihan jälkeen tulee anteeksiantamus ja ymmärtämys. Saat uudet eväät maailmaan.

Jos syrjäytyy itseltään, yrittää elää kuten muutkin mutta ilman tarkoitusta. Itsestä riippuu oletko selviytyjä vai syrjäytyjä. Selviytyjät jaksavat nähdä omia myönteisiä voimiaan ja tarttuvat niihin. Valitse myönteinen näkökulma. Tutki ongelmaa ratkaisuna, miten tulen toimeen sen kanssa. Kärsinkö vai muutanko asennetta myönteiseksi. Voit valita itse.

Etsi toisista aina hyvät puolet, katkaiset negatiivisen ketjun. Kirjoita ylös mistä haluat luopua ja polta paperi. Vanhan vangiksi ei tarvitse jäädä. Älä syyllisty toisen pahasta olosta, hän on tärkeän tehtävän suorittaja. Tee asioita pois häiritsemästä silloinkin ne ovat epämiellyttäviä.

Käännä ongelmasi kyvyiksi. Hyväksy se, myönteinen selitys kyllä löytyy aina.

Riiteleminen on kyky purkaa pahaa oloa. Se on saatava ulos, muuten psyyke kärsii. Jokaisella perheenjäsenellä on oikeus elää kaikilla tunteillaan sekä hyvillä että pahoilla. Riitelyssä päästään pintaa syvemmälle ja siihen tarvitaan pelisäännöt. On lupa riidellä, pitää osata myös pyytää anteeksi ja antaa anteeksi. Tässä paras malli lapsille elämään.

Positiivisessa ajattelussa on keskeistä ajattelu ei tunteet. Tunteisiin ei voi vaikuttaa, ajatuksiin voit vaikuttaa, siksi valitse ajatuksesi huolellisesti koska siitä tulee se tunne. Ajattele siis positiivisesti mistä vaan. Alat käyttäytyä myönteisemmin ja näet asiat myönteisemmin. Positiivinen viestintä on opittavissa esim. puolisolle. Pidän sinusta koska..

Motivaatiosta: Negatiivisten kokemusten painolasti, itsensä vähättely, kohtalouskovaisuus ja patologoisva ongelmien tulkinta vaikuttavat motivaation puutteeseen. Tiedosta mihin olet menossa. Tästä tulee se tehtävä:

Tulevaisuuden tavoitteet: Mitä haluaisin elämäni olevan vuoden kuluttua (viiden tai kymmenvuoden kuluttua)?

Onko parisuhteelle/perheelle riittävästi aikaa ja mikä sen laatu on? Olenko tyytyväinen? Mitä pitäisi muuttaa ja mitä konkreettista tavoitetta voisin tehdä? Haaveet ja unelmat?

Suhde itseen: Omat tarpeet. Oletko tyytyväinen ajankäyttööni, fyysiseen, psyykkiseen, kuntooni ja terveyteeni? Haaveet ja unelmat? Pääseekö luovuutesi esille, onko aikaa tarpeeksi itselleni? Mitä konkreettisia tavoitteita voisin asettaa?

Suhde työhön: Mitä työ minulle merkitsee? Teenkö sitä ajallisesti ja sitä liikaa vai liian vähän? Arvioni työn ja muun elämän tasapainosta? Kärsivätkö muut elämänalueet työn kustannuksella? Mitä konkreettisia tavoitteita työelämääni asetan?

Suhde elämänarvoihin: Mitä pidän luovuttamattomina elämän arvoinani? Olenko tyytyväinen arvojärjestykseen? Kykenenkö uusiutumaan tarpeeksi? Onko elämässäni mieli? Kenelle olen tarpeellinen? Mitä konkreettista pitäisi tehdä että saisin arvoni kohdalleen?

Mieti sitten keinot tavoitteiden saavuttamiseksi. Miten pääset tavoitteisiin? Mitä minun on tehtävä tänään, huomenna, kuukauden päästä, että pääsen tavoitteiseen? Laadi aikataulu mihin mennessä mikin asia on hoidettu. Ajattele kaikki myönteisesti koska se antaa elämälle toivon.

Tein itse yllä olevan tehtävän ja suosittelen pysähtymään ja miettimään omaa tilannetta. Tehtävän jälkeen tuli itselleni wau-fiilis, ai näinkö tilannne onkin. Näitä asioita tulen tavoittelemaan ja onnistun, kun uskon niin ja kun aikataulukin on laadittu. Pidän tavoitteeni esillä jääkaapin ovessa ja se muistuttaa minua uusille urilleni tähtäämisissä.

Kuva pixapay, Tumisu

motivational-quotes-3248657_640.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pienet ihmeet mahdollisia