Oivalluksia ja uuden oppimista

Suuttumuksesta

Sunnuntai 7.8.2022 - Mervi

Tämä on nyt viimeinen kirjoitus tästä kirjasta. Kirja oli itselle selkeä ja ajatuksia herättävä. En olisi ehkä ruvennut tätä blogia kirjoittamaan ellen olisi tämänkin kirjan suhteen tarttunut hetkeen. Se on kumma miten joku kirja kirjastossa "huutaa" minulle että lue tämä nyt, tätä tarvitset juuri nyt.

Ensin määritellään mitä suuttumus on. Se on jähmettävä, laamaannuttava reaktio ja vastauksena odotus jää täyttymättä. Se voi ilmetä raivonpurkauksena, vihamielisyytenä, kimppuun käymisenä, kyräilynä tai vaikemisena. Se on myös opittu tapa pettymykseen ja siinä käyttäydytään tavalla josta ei itsekään pidä. Mieletön käyttäytymisen muoto. Se on myös ihmistä heikentävä- aiheuttaa muunmuassa verenpaineen nousua, sydämentykytystä, unettomuutta.

Suuttumuksen toiveena on olla samankaltaisuus ja kun toinen ei ole sitä, se ärsyttää ja loukkaa itseä.

Suuttumus on ajattelun tulos, joten korvaa se uusilla tunteilla ja ajatuksilla. Toiset saavat olla erilaisia, ajattele niin.

Eräitä suuttumuksen syitä ovat esimerkiksi

Autossa, joku ajaa hitaasti tai liian lähellä takana. Joku rikkoo sääntöjä tms

Joku on väärässä paikassa väärään aikaan

Verot ärsyttää, myöhästyminen, huolimattomuus toisen tai itsensä tekemänä, maailmantapahtumat ja hallitus.

Suuttuessa loukataan sanallisesti, ollaan ivallisia toisia kohtaan. Voidaan lyödäkin tai uhata sillä. Tai sanotaan, hän saa minut raivon partaalle. Suuttuneelle annetaan helpommin periksi kun ei kestetä suuttuneen raivoa.

Keinot suuttumuksesta pääsemiseksi:

Siitä voi päästä siis eroon ja se vaatii uudenlaista ajattelua. Harjoittelu kannattaa. Tiedosta mikä provosoi ja onko pakko ajatella niin. Tietoisuus omista ajatuksista ja tunteista on tärkeää.

Lykkää suuttumusta, räjähdä vasta 10-15 sek kuluttua. Silloin opit jo hallitsemaan sitä.

Pidä päiväkirjaa ja merkkaa milloin suutuit, aika ja paikka ylös. Muistiin merkitseminen saa harventamaan suuttumusta.

Myönnä suuttumus erehdyksenä toisille äänneen ja sano, että teet työtä sen eteen, että toimisit viisaammin jatkossa.

Pidättele suuttumusta muutaman sekunnin ajan ja ajattele mitä itsestä tuntuu ja kuvittele miltä toisesta tuntuu.

Viisikymmentä prosenttia ihmisistä on viisikymmentä prosenttia ajasta eri mieltä asioista kuin sinä.

Luovu odotuksista, joita sinulla on toisten suhteen, kun ne haihtuvat, haituu suuttumuskin.

Rakasta itseäsi äläkä rasita itseäsi itsetuhoisalla suuttumuksella. Tee itse omat valintasi.

Muista jatkossa. Kun huomaat, että menee hermot. Tunnista tunne ja ymmärrä ettei aivojen fiksuin osa ole käytössä.(liskoaivot). Et ole järkevä itsesi vaan alkeellinen versio itsestäsi. Voit hytkytellä tai ravistella isoja lihaksiasi ja rauhoittaa itseäsi pitkillä uloshengityksillä. Se oletko syönyt, juonut tai nukkunut liian vähän, silläkin on merkitystä suuttumukseesi. Pidä verensokeri tasaisena ja nuku hyvin niin hermosi pysyvät myös kunnossa.

Kyllä tässä terapeuttina on omaa suuttumusta ja vihaakin saanut käsitellä. Tiedän kokemuksesta sen että olen oppinut lapsena suuttumaan ja annoin toisten suuttua minulle, ärsytinkin joskus. Mutta myös alistuin ja nöyrryin kun oli helpompaa ja ellen osannut toisen suuttumukseen suhtautua oikein. Itse suutuin harvoin, nielin pettymyksen, mutta olen suuttunut ja pyytänyt sitten anteeksi.

Vihasin aluksi syöpää, ehkä se oli suuttumustakin. Miksi minä sairastuin kysymyksiä esitin itselleni. Vihan tunne syöpää kohtaan oli pakko jotenkin purkaa ja keksin syksyllä lapioida kasvimaan ympäri. Hiki virtasi ja keho oli kovilla, samalla päästin kirosanat menemään. Sain vihan pois kehostani ja olo helpottui. Samalla kysyin keholtani, miksi sairastuin ja sain vastauksen. Olin unohtanut ja hyljännyt itseni. Elin muille ja muita varten. Piti opetella rakastamaan itseään. Siinä onkin ollut iso työ ja se on kannattanut.

Syöpä hoitojen aikaan suutuin ja turhauduin usein avanteen kanssa. Se ei pysynyt paikallaan. Se falskasi, vuoti reunoista yli tai kun juuri aloit laittaa uutta laattaa paikoilleen avanteen reiän päälle alkoikin vatsa toimia, se suututti ja ärsytti todella paljon. Opin kiroamaan päivittäin. Käytin kaikki mahdolliset kirosanat ja perheeni ei tietenkään tykännyt siitä. Opiskelin samaan aikaan ratkaisukeskeiseksi lyhytterapeutiksi ja siellä oli tehtävänä opetella uusi tapa jollekin asialle ja opettelin toimimaan uudella tavalla avanteen hoidon yhteydessä. Opettelin hillitsemään itseäni ja laskin numeroita ja ajattelin, etten halua että toiset kärsivät minun turhautumisestani. Opin ja huomasin, että voin oppia paljon muutakin. Nykyään harvemmin asiat harmittaa suuttumukseen asti. Mutta silti yksi sana on jäänyt käyttööni noista rumista sanoista. Se on perkele ja se kattaa aika paljon, mutta se voisi olla vaikka sytytystulppakin.

Kommentteja kaivataan näihin kaikkiin aiheisiin. Kirjoita rohkeasti.

peace-g55e3f03b6_640.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Toiveena, että maailma ja ihmiset olisivat toisenlaisia