Oivalluksia ja uuden oppimista

Vielä jotain tärkeää

Keskiviikko 21.6.2023 - Mervi

Tässä on muutama huonosti nukuttua yö takana. Vatsantyhjennys alkuviikkosta vaikutti siihen etten ole saanut unenpäästä kiinni. Viime yönä nukuin paremmin ja kun herättyä ajatukset juoksee ja jäsentyy mielessäni niin tuon yhden oivalluksen tältä aamulta tietoonne. Toivon, että saat ajatuksesta kiinni ja se auttaisi Sinua edes vähän.

Olen kuunnellut nauhoittamiani meditaatioita nukkumaan menessä. Siellä on eräs muistaakseni myötätunto kirjasta joka nyt "kohahti" syvemmin ajatuksiini. Tarvitsen siis toistoja ennenkuin älyn väläys menee syvemmälle tajuntaani.

Siinä sanotaan näin: Jokainen meistä haluaa olla onnellinen eikä halua kärsiä.

Jos joku osoittaa sinua kohtaan vihaa, se ihminen ei ole läpeensä paha, hänellä on vain käynnissä haitallinen tunne eikä hänkään halua kärsiä vaan olla onnellinen.

Nämä lausekkeet voi nähdä arjessa monesta näkökulmasta. Otan yhden esimerkin lähiviikoilta. Olen tukihenkilö ja kuuntelen kaikkia asioita nykyään "syvemmällä" korvalla. Minulle soitti eräs ihminen ja hän valitti ettei pääse terveyskeskukseen. Hoitajat tyrmää jo heti alkuun kun sinne yrittää soittaa ja ystävät sekä tuttavat valittavat samaa. Kaikki siis on mennyt huonompaan suuntaa tässä yhteiskunnassa, apua ei saa terveyskeskuksesta. Tämä uskomus on siis nyt kaikilla myös hänen tuttavapiirillään nyt vahvistettu. Ei siis kannata edes soittaa. Eikä ole rohkeutta soittaa, on kynnys soittaa. Sanovat vielä, että olen luulosairas. Eihän meitä kannata edes hoitaa kun ollaan jo "kakkosluokan" kansalaisia.

"Kehossa on nyt erilaisia uusia kipuja ja syövästä on jo jonkun aikaa. Kontrollit vielä päällä vuosittain kuitenkin. Kärsin ja pelkään, että syöpä uusii tai on jo uusinut".

Mitä elämä on sitten on, pelkoa ja stressiä! Ei kannata soittaa, hoitajat tyrmää, pitää luulosairaana enkä pääse kuitenkaan lääkärille, soittaisin siis turhaan ja saan vaan pahan mielen, petyn.

Hänellä on siis haitallinen tunne tai uskomus siitä ettei saa hoitoa kuitenkaan ja rohkeus puuttuu soittamiseen. Hän haluaisi olla onnellinen ja tietoinen tilanteesta mutta jää mieluummin kärsimykseen, ettei pettyisi jälleen. Entäs jos hän soittaisi ja selvittäisi tilanteen, kertoisi samat tuntemukset kuten minullekin teki. Jos hän pääsisikin lääkäriin ja tutkimuksiin, ettei tarvitsisi pelätä enää. Mitä energian hukkaamista itseltä ja myös toisilta, kun hekään eivät voi auttaa tilanteessa mitenkään. Ainoastaan vaan vahvistaa, ettei pääse lääkäriin. Tarvitaan rohkeutta tarttua asiaan. Mutta entäs jos kokee ettei ole rohkea, alistuu silloin kohtaloonsa.(mitä on kohtalo?) Olet varmasti rohkea silloin kun autat jotain tuntematonta jossain kiperässä tilanteessa. Se on aivan samaa rohkeutta, vie se rohkeus joka toimintaasi. Kuka pitää puoliasi ellet itse pidä. Olet yhtä arvokas ihminen kuin joku toinenkin.

Toinen esimerkki omasta kokemuksesta.

Haitallinen tunne ihmissuhteissa:

Ajatus: En tee välikolle mitään, olen mieluummin hiljaa ja kärsin kun otan tilanteen puheeksi. Jos haitallinen tunne on molemminpuolinen, tarvitaan se toinen olemaan rohkeampi ja valmiimpi ottamaan asia käsittelyyn. Kerrotaan todelliset tunteet, minusta tuntui siltä ja tuntuu nyt tältä..haluan päästä tästä kärsimyksestä koska se vie energiaani. Ellen halua tehdä tätä, hyväksy tilanne ja anna olla. Voit siitä huolimatta olla onnellinen. Jätä ihminen taaksesi ja löydä kuitenkin jotain hyvää siitä ihmisestä koska hänkään ei ole läpeensä paha.

Olen itse tehnyt nyt niin, olen ottanut asioita puheeksi, koska itselläni on ollut eräästä tilanteesta haitallinen tunne. Olisin halunnut olla onnellinen toisen kanssa yhdessä. Hän ei halunnut sitä, uupui ja nyt on ympärilläni hiljaisuus. Hyväksyn tilanteen ja annan olla. Tiedän, ettemme kumpikaan olla läpeensä pahoja, mutta minä en halua "kärsiä" enää.

Menin kohti kärsimystä. Olen voitavani tehnyt ja nyt annan olla. Nyt on levollinen olo. Itse olen vastuussa ajatuksistani, tunteistani, teoistani ja toimin siten kun omatunto neuvoo minua nyt tekemään, vaikka se tekeekin kipeää. Tilalle tuli surua ja se vie taas oman aikansa kun siitä selviän. Hyväksyn sen.

Tälläistä elämäni on nyt. Mitä se voisi olla Sinulla?

Laitan tähän vielä intiaanien vanhan tarinan.

Kaksi sutta

Intiaanivanhus asui kylässä ja kertoi usein vanhoja tarinoita lapsille, että he oppisivat tärkeitä asioita elämästä.

Kerran taas, kun lapset istuivat hänen ympärillään, hän sanoi heille:
Sisälläni käydään taistelua, ihan hirvittävää taistelua. Lapset katsoivat vanhusta silmät pelosta pyöreinä. Ketkä sitä hirvittävää taistelua sisälläsi käyvät, kysyivät lapset. Sitä käyvät kaksi sutta, sanoi vanhus madaltaen ääntään.

Toinen susista on ilkeä - se on pelko, viha, kateus, itsekkyys, suru, mielipaha, ahneus, ylimielisyys, itsesääli, ylimielisyys, itsesääli, katkeruus, valhe, ylpeys, kilpailu, ylivoimaisuus ja ego.

Entä se toinen susi, kysyi yksi lapsista.

Toinen on hyvä susi - se on ilo, rauha, rakkaus, toivo, jakaminen, nöyryys, tyyneys, ystävällisyys, hyväntahtoisuus, myötäeläminen, anteliaisuus, totuus, rehellisyys, usko ja myötätunto.

Vanhus sanoi hitaasti vakavalla äänellä:
Tätä samaa taistelua käydään myös teidän ja kaikkien ihmisten sisällä.

Lapset miettivät kauan ja lopulta yksi lapsi kysyi vanhukselta:
Kumpi susi voittaa?

Vanhus vastasi yksinkertaisesti: Se, kumpaa ruokit!


Tommy Tabermannin runo vielä loppuun:
Epäröinnin kynnyksellä kysy kuinka paljon rohkeutta uskallat tänään jättää käyttämättä?
Ihanaa kesää Sinulle, jään blogin kirjoittamisesta nyt tauolle joksikin aikaa. Keskityn kohti uutta tavoitettani pienin askelin..Toivon, että Olisit saanut edes hitusen jotain itsellesi näistä kirjoituksistani uutta ja myönteistä elämääsi.

midsummer-roses-g787415e23_640.jpg

Kuva pixapay:Tsippendale

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ymmärrystä ja oivallusta