Oivalluksia ja uuden oppimista

Syyllisyys

Torstai 21.7.2022 klo 12:37 - Mervi


Luen parhaillaan kirjaa nimeltä Hyväksy itsesi, uskalla elää jossa on yhtenä teemana syyllisyys. Todella tuttu aihe itsellekin.

On mielenkiintoista ajatella niin, että syyllisyyttä tunnemme menneisyydestä ja jo tapahtuneista asioista ja huolehtiminen/harmittelu/murehtiminen on tulevaisuutta mistä ei voi vielä mitään tietää. Miksi emme elä tässä hetkessä joka on tärkein hetkemme. Tietenkään emme osaa kun sitä ei ole opetettu meille, miten se tapahtuu.

Syyllisyydestä yleensä:

Jo lapsena meille vanhemmat, läheiset, opettajat, puoliso, yhteiskunta, uskonnot istuttavat syvään mieleemme ajatuksen että olemme tehneet väärin, olemme laiskoja, huonoja, pahoja, syntisiä, arvottomia ihmisiä. Halutaan esimerkiksi tuoda lapselle tietoon se että olemme uhranneet  elämäämme lapsen takia ja hänen nyt täytyy käyttäytyä tietyllä tavalla että hän on arvokas ja näyttää hyvältä ulkopuolisellekin. Käsketään jopa häpeämäänkin. Vanhemmat uhkailee lapselle ellei toimi niinkuin sanon joudut kasvatuslaitokseen tai jopa joutuu helvettiin. Opettajat kertovat lapselle, että tuotat pettyksen vanhemmillesi ellet tee esimerkiksi läksyjä. Puoliso käyttää mökötystä ja mykkäkoulua rangaistuksena ellei asiat mene niinkuin haluaa tai tuodaan vanhoja käsiteltyjä asioita uudelleen framille vaikka asiat jo sovittu aiemmin. Yhteiskunta vaatii myös käyttäytymään oikein siten maksamme velkaamme yhteiskunnalle, siitäkin tunnemme syyllisyyttä jos sairastutaan.

Miten tästä kaikesta syyllisyydestä vapaudutaan?

Et voi muuttaa menneisyyttä, mennyt on mennyttä. Ota opiksesi.

Mieti mitä vältät nykyisyydessä hautomalla syyllisyyttä menneestä.

Hyväksy itsessäsi tietyt asiat, joita toiset voivat paheksuakin. He ajattelevat vain eri tavoin. Hyväksy itsesi.

Pidä syyllisyyspäiväkirjaa. Se auttaa oivaltamaan syyt syyllisyydentuntoon ja mitä "palkintoja" se sinulle tuo. Miksi ja kenen suhteen tunnet syyllisyyttä? Voisitko tehdä sille jotain?

Tarkista arvojärjestelmäsi, mihin uskot ja mitä hyväksyt.

Osoita niille, jotka hallitsevat sinua, että pystyt kestämään heidän minun suhteen kokemansa pettymyksen.

Koetapa päästä tästä syyllisyydentunnosta ja sinulta vapautuu mieletön energia tässä hetkessä elämiseen. Nauti kesästä, kukkasista, perhosista, läheistäsi, rakkaistasi, lemmikistäsi,elämästäsi. Tämä on sinun oma elämä ja sinä olet arvokas ja ainutlaatuinen. Rakasta itseäsi ja päästä itsesi syyllisyyden tunnosta.

Omasta syyllisyydestäni voit lukea myös Suomen Syöpäpotilaat ry Emma Anderssonin toimittamasta kirjasta Hyvänlaatuisen työn jäljillä. Kokemuksia syövän ja työelämän yhteensovittamesta. Syyllisyyttä syövästä työelämässä otsakkeella (Ilona)

-Mervi-

chalupky-1758613_960_720.jpg

Avainsanat: Syyllisyys ja huolehtiminen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini