Oivalluksia ja uuden oppimista

Huolehtiminen

Perjantai 22.7.2022 klo 13.56 - Mervi

Eiliseen lisäten jatkona huolehtimisesta, sehän oli huolta tulevasta, jota ei vielä ole eikä kukaan tiedä mitä voisi tapahtua. Voidaanko me varautua huolehtimalla tulevaa? Tarvitseeko/kannattako menettää yöunia kun harmittelee jo huomista tai muuta tulevaa aikaa ja tapahtumaa?

Samaisessa kirjassa tuodaan esille hyvin tyypilliset huolenaiheemme. Me ollaan huolissamme lapsista, terveydestä,kuolemasta, kansantaloudesta, turvallisuuden menettämisestä, puolison onnellisuudesta, siitä teenkö oikein, hinnoista, onko lapsi terve, siitä mitä toiset ajattelevat, painosta, rahasta, laskuista, siitä että vanhempani kuolevat, siitä pääsenkö taivaaseen, säästä,vanhenemisesta,esiintymisestä, kun puoliso/lapsi ei soita, kaupungille tai maalle menosta( liikenne ja hyttyset) ym.

Huolissaan ollessa me paetaan nykyhetkeä ja kaikkea sitä mikä uhkaa ja pelottaa.

Palkinnot siitä että huolehditaan. Ei tarvitse ottaa riskejä, voi leimata itsensä ihmiseksi joka välittää, se voi olla veruke itsetuhoisalle käytökselle-syöt liikaa, tupakoit, juot jne tällä vältät muuttumista. Huolet estävät elämästä. Huolehtija miettii ja ajattelee ja tekijä liikkuu ja toimii. Huolet voivat tuoda sairauksia vatsahaavaa, rintakipua, verenpainetta, unettomuutta ym.

Miten voisit päästä huolehtimisesta eroon?

Ole läsnäolevassa hetkessä ja jos huolehdit kysy itseltäsi mitä yritän välttää kun huolehdin-vastalääkkeenä on toiminta.

Muuttuuko mikään huolehtimisen takia?

Pidä huolihetki kerran päivässä n. 15 min ja kerää huolesi siihen hetkeen, muuna aikana elät.

Tee lista kaikesta mistä huolehdit, tuottaako se myönteistä, toteutuuko ne, onko aiemmat toteutuneet?

Kysy itseltäsi mikä on pahinta mitä voisi tapahtua?

Kohtaa pelkosi ja elä hetkessä.

Syöpähoitojen aikaan olin tietysti huolissani lähes kaikesta noista asioista mitä tyypillisesti ajatellaan. En osannut silloin vielä tätä taitoa. Mennä pelkoja kohti, soittelin läheisille ja olin yhteyksissä ammattilaisiin, jotta jaksoin ja ymmärsin ettei asiat aina etene niinkuin haluan. Tämä opetti myös paljon se opetti odottamaan ja sen odottamisen aikaan opin tekemään itselle mieleistä tekemistä (mulle lukeminen ja opiskelu) Se oli suurin oivallus. Aloin myös löytää itseäni ja tehdä itselle hyviä tekoja.

Omalla kohdallani nykyään elän hetkessä. Se on vaatinut opettelua ja asioiden käsittelyä monelta kantilta, mutta on kannattanut. En tiedä seuraavaa hetkeä ja se on itseasiassa ihanaa ja luotan siihen että kyllä elämä kantaa. Muistaa vaan että omilla ajatuksilla on suuri vaikutus olemiseen ja elämään.Täytyy muuttaa ne ikävät ajatukset kun ne tupsahtaa mieleesi ja tuoda parempia, myönteisiä ajatuksia tilalle. Antaa muutokselle mahdollisuus, kasvaa ja oppia joka päivä. Mehän voidaan oppia mitä vaan.. kun harjoitellaan..

-Mervi-

statues-2291148_960_720.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: syyllisyys ja huolehtiminen

Syyllisyys

Torstai 21.7.2022 klo 12.37 - Mervi

Luen parhaillaan kirjaa nimeltä Hyväksy itsesi, uskalla elää jossa on yhtenä teemana syyllisyys. Todella tuttu aihe itsellekin.

On mielenkiintoista ajatella niin, että syyllisyyttä tunnemme menneisyydestä ja jo tapahtuneista asioista ja huolehtiminen/harmittelu/murehtiminen on tulevaisuutta mistä ei voi vielä mitään tietää. Miksi emme elä tässä hetkessä joka on tärkein hetkemme. Tietenkään emme osaa kun sitä ei ole opetettu meille, miten se tapahtuu.

Syyllisyydestä yleensä:

Jo lapsena meille vanhemmat, läheiset, opettajat, puoliso, yhteiskunta, uskonnot istuttavat syvään mieleemme ajatuksen että olemme tehneet väärin, olemme laiskoja, huonoja, pahoja, syntisiä, arvottomia ihmisiä. Halutaan esimerkiksi tuoda lapselle tietoon se että olemme uhranneet  elämäämme lapsen takia ja hänen nyt täytyy käyttäytyä tietyllä tavalla että hän on arvokas ja näyttää hyvältä ulkopuolisellekin. Käsketään jopa häpeämäänkin. Vanhemmat uhkailee lapselle ellei toimi niinkuin sanon joudut kasvatuslaitokseen tai jopa joutuu helvettiin. Opettajat kertovat lapselle, että tuotat pettyksen vanhemmillesi ellet tee esimerkiksi läksyjä. Puoliso käyttää mökötystä ja mykkäkoulua rangaistuksena ellei asiat mene niinkuin haluaa tai tuodaan vanhoja käsiteltyjä asioita uudelleen framille vaikka asiat jo sovittu aiemmin. Yhteiskunta vaatii myös käyttäytymään oikein siten maksamme velkaamme yhteiskunnalle, siitäkin tunnemme syyllisyyttä jos sairastutaan.

Miten tästä kaikesta syyllisyydestä vapaudutaan?

Et voi muuttaa menneisyyttä, mennyt on mennyttä. Ota opiksesi.

Mieti mitä vältät nykyisyydessä hautomalla syyllisyyttä menneestä.

Hyväksy itsessäsi tietyt asiat, joita toiset voivat paheksuakin. He ajattelevat vain eri tavoin. Hyväksy itsesi.

Pidä syyllisyyspäiväkirjaa. Se auttaa oivaltamaan syyt syyllisyydentuntoon ja mitä "palkintoja" se sinulle tuo. Miksi ja kenen suhteen tunnet syyllisyyttä? Voisitko tehdä sille jotain?

Tarkista arvojärjestelmäsi, mihin uskot ja mitä hyväksyt.

Osoita niille, jotka hallitsevat sinua, että pystyt kestämään heidän minun suhteen kokemansa pettymyksen.

Koetapa päästä tästä syyllisyydentunnosta ja sinulta vapautuu mieletön energia tässä hetkessä elämiseen. Nauti kesästä, kukkasista, perhosista, läheistäsi, rakkaistasi, lemmikistäsi,elämästäsi. Tämä on sinun oma elämä ja sinä olet arvokas ja ainutlaatuinen. Rakasta itseäsi ja päästä itsesi syyllisyyden tunnosta.

Omasta syyllisyydestäni voit lukea myös Suomen Syöpäpotilaat ry Emma Anderssonin toimittamasta kirjasta Hyvänlaatuisen työn jäljillä. Kokemuksia syövän ja työelämän yhteensovittamesta. Syyllisyyttä syövästä työelämässä otsakkeella (Ilona)

-Mervi-

chalupky-1758613_960_720.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Syyllisyys ja huolehtiminen