Oivalluksia ja uuden oppimista

Rehellisyys arvoinani

Perjantai 23.9.2022 - Mervi


En itsekään aiemmin arvannut miten suuri arvo rehellisyys on kokonaisuudessa ihmisen elämässä. Jos sanon että olen rehellinen, mitä se minulle tarkoittaa. Tarkoittaako se toiselle samaa? Mikä on valkoinen valhe ja mikä on suurin valhe? Arvothan me omaksutaan noin kymmenen vuoden iässä ja ne voivat iän myötä muuttua.

Keväällä osallistuin Anne Lindholm-Kärjen ja Kirsi Liukkosen Kohtaa unesi-Kohtaat itsesi kurssille. Huippukurssi! Olen uniani tutkinut lyhytterapia kouluksesta saakka ja halusin syventää niiden tutkimista enemmän. Näen paljon unia ja odotin kurssilta luovuutta rentoutusharjoitusten käsikirjoittamiseen. Kurssi antoi paljon enemmän kuin odotinkaan. Kohtasin tumman ja kirkkaan varjoni ja uskon, että sain tätä kautta eheytymiseeni syvemmän tason.

Olen mielestäni koko ikäni ollut todella rehellinen ihminen, enkä ole pitänyt epärehellisistä ihmisistä, huijareista, vedättäjistä. Luulin itse olevani täydellinen rehellisyydessäni. Ja paskat! Tämä oli yksi tummista varjoistani.

Minulle tuli aina paha olo ja ikävä fiilis jos tajusin, että minulle valehdellaan. Miksi, siksi koska itsekin olin epärehellinen itsellenikin. Miten se on mahdollista? Aiemmin ennen opiskelujani. Ne pienet valkoiset valheet esimerkiksi, jos joku soitti, keksin etten juuri nyt pysty puhumaan koska..kun en halunnut tai jaksanut jonkun kanssa jutella juuri silloin. Rajasin itseäni kun ei ollut voimavaroja sillä hetkellä puhelemiseen asianosaisen kanssa. Tai en ollut huomaavinaankaan ihmistä kaupungilla vaikka selvästi näin, että joku tuttu on toisella puolella katua ja olisi ollut vaikka muutaman sanan voinut vaihtaa tai vain moikata. Nämä kaikki tämäntyyppiset valheet söivät sieluani, sisintäni, omaatuntoani.

Kurssin aikana tein harjoitteita ja luin kirjoja unien tulkinnasta. Rupesin miettimään niitä tilanteita, jotka minua ärsyttivät, ihmisiä jotka aiheuttivat epämukavan olon. Mikä niissä aiheutti ikävän tunteen. Yksi oli rehellisyys, koin että minulle oltiin epärehellisiä. Tumma varjoni siis tökki minua koko ajan, jotta huomaisin että sillä on asiaa. Kirjoissa oli myös kysymyksiä pohdittavaksi mikä on suurin valhe, jonka olet sanonut itsellesi ja mikä on suurin valhe jonka olen sanonut toisille? Muistele ensimmäinen valheesi lapsuudesta tai nuoruudesta?

Eihän sellaisia minulla voi olla koska olen umpirehellinen. MUTTA, syvemmin pohtiessani ja lopulta itkua pidätellen löysin valheeni. Tajusin, että minä olen ollut ja olen myös epärehellinen. Itkin löytöjäni, annoin itselle ne anteeksi ja hyväksyin itselleni myös epärehellisyyden. Minussa on siis molempia,  ja minun piti eheyttää epärehellisyyden tumma varjo itsestäni koska tämä varjo ärsytti minua.

Eli, jos osoitin sormella toista ihmistä vaikka kuvainnollisesti epärehellisyydestä, KOLME sormea osoitti itseäni.

Keväästä alkaen rentoutusharjoituksissani syöpäpotilaille ja heidän läheisilleen sekä muille asiakkaille/ryhmille olen ollut enemmän läsnäoleva ja aidompi kun selvitin varjojani keväällä. En koe olevani enää jotain vaan olen jotain syvempää. Tunnen syvemmin myötätuntoa toisia ja myös itseäni kohtaan ehkä siksi kun omat suurimmat valheeni tunnustin itselleni. Ne olivatkin raskaat taakat kantaa.

Ja jos nykyään joku soittaa, minun ei tarvitse keksiä miksi en voi jutella, voin sanoa rehellisesti että menen nyt vaikka kesken puhelun vessaan, koska en hallitse suoltani ja vastapuolelle se on ollut aina ok, ja mulla on hyvä mieli kun en ole enää tarvinnut valehdella. Kuinka vapauttavaa.

Onneksi olen uuden tien löytänyt, sen kultaisin kehyksin johtavan tien, jolla nyt olen ja josta en vielä tiedä kaikkea. Kiitollisena iloitsen taas uuden oppimisesta ja oivaltamisesta ja siitä että voin aidommin olla läsnä kaikille kaikessa ja myös itselleni. Itselleni, jolle olen antanut lahjan olla minä itse, rehellisesti ja aidosti. Uuteen aamuun herättyäni itseni halaus ja anteeksiantaminen ovat myös johtaneet tälle tielle, siitä olen sataprosenttisen varma. Tästä tulee hyvä päivä, joka on ainutkertainen ja siitä olen jo kiitollinen mitä saan kokea ja oppia tänään.

IMG_20200121_144211_850.jpg

Avainsanat: Valheet


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini