Oivalluksia ja uuden oppimista

Itsemyötätunnosta

Torstai 17.11.2022 - Mervi


Sain luvan Ronnie Grandellilta kertoa lisää itsemyötätunnosta Teille. Tässä muutamia tipsejä. Jotain näistä harjoituksista tulen käyttämään rentoutuksissakin.

Itsemyötätunto on sitä, että suhtautuu itseensä ystävällisesti ja sydämellisesti. Kohtelee itseään kuten hyvää ystävää, erityisesti vaikeina hetkinä. Itsemyötätunnolla saavutetaan mielenrauhaa, onnellisuutta, luottamusta tulevaan selvitä vastoinkäymisestä. Luovuus lisääntyy, rohkeutta ja vapautta elää. Yksi myötätuntoinen hetki voi muuttaa päiväsi kulun, monta hetkeä voi muuttaa elämäsi.

Jos Sinun pitää, täytyy tehdä ja kehotat itseäsi jaksamaan, anna silloin myötätuntoa itselle.

Palauta mieleesi hankala tilanne tai vaikea hetki. Mikä auttoi jaksamaan silloin? Miten tuit itseäsi silloin? Kirjaa keinot ylös ja käytä niitä aktiivisesti vaikeina päivinä.

Myötätunto muuttaa aivojasi myönteiseen suuntaan, harrasta ja toista sitä usein niin "pienet polut" päässäsi kasvavat valtatieksi.

Tässä muutamia harjoituksia:

Lähesty kärsimystä myötätunnolla. Kärsimyksessä lisäät itselle reppuusi painoa, ja jos vielä yrität välttää kärsimystä, lisääntyy paino--Sinun täytyy lähestyä kärsimystä myötätunnolla. Hengitä syvään, harrasta liikuntaa, rentoudu, kirjoita, kävele luonnossa, kuuntele musiikkia, harrasta mieleistä tekemistä, lue kirjoja, sauno. Käy asiaa läpi ja analysoi

TAI

Sano itsellesi kärsimyksessä tai vaikeassa hetkessä ensin rauhoittaen hengitystä lämpimällä äänensävyllä. Huomaan kärsiväni, tämä tuntuu pahalta, mieleni yrittää auttaa minua, moni muukin kärsii. Haluan olla ystävällinen itselleni. Olen selvinnyt ennenkin.

TAI

Kokeile näistä jotain vaikeassa hetkessä

1.syvää ja tasapainottavaa hengitystä muutaman kerran

2.kosketa itseäsi myötätuntoisesti, halaa itseäsi tai silitä hartioista vähintään 20 sekuntia

3.tee jotain ylös kirjaamastasi vinkistä, kun koit edellisen kerran kärsimyksen.

4.tietoinen kävely (kirjassa ohjeet)

TAI

Käytä KUN ja NIIN sanoja muuttaessasi toimintaasi.

Esimerkiksi KUN seuraavan kerran ahdistun ja menen jääkaapille, NIIN, PYSÄHDYN (huomaan) ja keskityn hengittämiseen, rauhoitan itseäni (halaan) ja jatkan siitä mitä olin tekemässä.

Itsekritiikistä vähän

Itsekritiikin funkio on syyllistää, nöyryyttää, haukkua, alentaa, mitätöidä, kritisoida. Mieli on siis havainnut uhan. TUNNISTA kritiikki, HERÄTÄ myötätunto jollain yllä olevalla tavalla, halaa itseäsi jne..ja kysy mitä se yrittää saada aikaiseksi, mikä sen viesti on? Tällä keinolla voit tunnistaa myös vihan, ahdistuksen tai häpeän taustat.

Sitten haluan ottaa vielä esille. Mitä toivot tulevaisuudelta? Selkeytä arvosi ja tavoitteesi. Mene kohti tavoitetta ja tiedosta mitä siellä on. Esimerkiksi

Tavoite: onnellinen parisuhde

KOHTI halailua ja keskustelua ja POIS huutamisesta ja arvostelusta.

Toimivasta kommunikoinnista. Löydä toisen mielipiteestä totuus, ole empaattinen

                                            Hae ratkaisuja, esitä kysymyksiä, tuo oma näkemys asiaan

                                            Esitä pyyntö ja kerro sen seurauksista

Se, että voisit joskus käyttää sanoja OLET oikeassa tai VOIN ymmärtää helpottaa kommunikointia toisen kanssa. Yritä asettua toisen saappaisiin, mitä toinen ajattelee tai tuntee.

Miksi kirjoitan tänään tästä. Tämä on minulle nyt ajankohtaista asiaa. Kerron seuraavassa enemmän siitä tietojeni väärinkäytöksestä. Oli onni, että olin juuri tästä sattunut lukemaan, tarttunut hetkeen.

Vielä yksi juttu. Myötätunnon taitoja toiselle ovat halaus, kädestä pitäminen tai laittaminen olkapäälle. Sanot, tämä on varmasti vaikeaa. Kysy, haluatko jutella, kuuntele, tarjoa apua, sano, ettei ole yksin. Itse käytän nykyään sanontaa,  olen pahoillani sun tilanteesta, voinko jotenkin auttaa, olen tässä juuri nyt Sinua varten.

Itsemyötätunto kirjasta löytyy näitä ohjeita tarkemmin ja paremmin. Ja kurssilta sain lisää uusia tapoja auttaa ihmisiä terapiassa, joka on mahtava juttu. Luulen, että suurin osa meistä syövän sairastaneista olisi tarvinnut myötätuntoa itselle paljon enemmän.

Osallistuin yhteen tutkimukseen äskettäin. Minulta kysyttiin, mitä toivoisin sairaaloiden johdon tekevän tukiessaan työntekijöidensä hyvinvointia. Ehdotin, että kaikille opetetaan myötätuntoa, myös johdolle.

Kun sairastuin syöpään, ja se leikattiin pois. Olisin osastolla toivonut, että hoitaja olisi ottanut olkapäästä kiinni, istunut vuoteelleni ja kysynyt, haluatko puhua syövästä nyt, kuuntelen..kukaan ei koskaan kysynyt..ehkä en olisi siinä hetkessä halunnut vielä vastata, mutta mut olisi huomattu myötätuntoisesti ja ehkä toipuminen olisi lähtenyt toisella tavalla liitoon..

pexels-angela-roma-74796982.jpg

Halaan herättyäni itseäni  päivittäin, olen sen arvoinen..

Kuva on Pexelistä:Angela Roma

Avainsanat: Ystävällisyys itseä kohtaan


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini